Dzisiaj deszcz brrr, więc może coś słodkiego?
Podam wspaniały przepis, na poprawę nastroju. Bez mąki, cukru, zdrowy, pożywny i niebo w buziaku. Zamiast śniadania, do kawki, lżejsze i pożywniejsze.
Składniki
250g - zmielonego w młynku maku
500g - mielonych migdałów
całość wsypać do dużej miski, na sucho.
---------------
BLENDER
Do blendera wrzucić, (a potem zalać mak i migdały)
20 jajeczek
1 op. śmietanki kokosowej (200ml)
2 cytryny Bio, ze skórką
1 zapach migdałowy
dosłodzić do smaku, może być słodzikiem, syropem z agawy,
lub komu nie przeszkadza to jakimś cukrem najmniej szkodliwym hi, hi.
lub komu nie przeszkadza to jakimś cukrem najmniej szkodliwym hi, hi.
1 szklanka wody lub soku np.pomarańczowego
1 mały proszek do pieczenia.
Po wymieszaniu, dolać płynnego masła 250 g.lub oleju kokosowego.
czas przygotowania 10 min-15min.
forma 28cm, głębokość, 5, 6 cm
piec w temp.170 lub140 z termoobiegiem około 50-1h. Pychota !
Napisałam w przepisie 70 pastylek słodzika, zmieniłam. To chyba złe wrażenie robiło:))Tak córka mi podała w przepisie, ale ona nie używa cukru. Ja też w zasadzie, ale raz na jakiś czas to zjem ciasto i nie zastanawiam się czym posłodzone.:)))
Za tydzień uwolnię na chwilę kom. to może ten kto zdecydował się piec, podzieli się wrażeniem smakowym?:) Pozdrawiam zaglądających:)W.
OdpowiedzUsuń