Kasza gryczana Kasza gryczana jest świetnym źródłem białka, zawiera go od 10 do 16 proc. (im cieplejszy klimat, tym go więcej). Jest to białko lepiej przyswajalne niż to pochodzące ze zbóż, ma podobną wartość jak białko roślin strączkowych (fasola, groch, soja) i jest bogate w unikatowe aminokwasy – lizynę i tryptofan, których nasz organizm sam nie wytwarza. Bogactwo kaszy to witaminy – B1, B2, P i PP (dobre dla układu nerwowego) – oraz znaczna ilość soli mineralnych, takich jak wapń, fosfor, magnez, które podnoszą odporność, a także żelazo, nikiel, kobalt, miedź, cynk, bor oraz jod.
Kaszę gotujemy, 2 szklanki wody na 250 g. Cebulkę podsmażamy, w kosteczkę.Orzechy sparzamy ściągając skórkę. Kroimy wszystko i mieszamy razem.Feta na końcu. Może być do tego sos z jogurtu z przyprawami.
*******
Mogą też być gołąbki z kaszy gryczanej z pieczarkami i cebulką.Ja daję jeszcze tarty seler i jedną marchewkę.
Kapusta włoska, kasza, (pieczarki cebulka, przyrumienić na patelni) dodatki. składniki wymieszać i zawijać w liście. Do tego sos, ostry raczej np. chrzanowy, lub grzybowy..
*****
Na tę zimnicę, pół godzinki przed jedzeniem, szkalneczka gorącego winka, z cynamonem , goździkami, łyżeczką miodu:)) - (nie więcej):))
Smacznego :)
Bogactwo
kaszy to witaminy – B1, B2, P i PP (dobre dla układu nerwowego) – oraz
znaczna ilość soli mineralnych, takich jak wapń, fosfor, magnez, które
podnoszą odporność, a także żelazo, nikiel, kobalt, miedź, cynk, bor
oraz jod.
Bogactwo
kaszy to witaminy – B1, B2, P i PP (dobre dla układu nerwowego) – oraz
znaczna ilość soli mineralnych, takich jak wapń, fosfor, magnez, które
podnoszą odporność, a także żelazo, nikiel, kobalt, miedź, cynk, bor
oraz jod.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz